150 tırnak batması vakasının fenol ile koterizasyonu sonucu en uygun tedavinin bu olduğu söylenebilir.
Phenol cauterization in the management of ingrowing toenails.
Robb JE, Murray WR.
Abstract
Phenol cauterization has been carried out on 150 toes in 121 patients with an ingrowing toenail. There was no significant morbidity and the procedure was tolerated well by all patients. Overall recurrence rate was found to be 4 per cent after nine months. This figure compares favourably with surgical ablation techniques and when combined with improved patient tolerance indicates that phenol cauterisation may be the ablation procedure of choice in the treatment of an ingrowing toenail.
1013 tırnağa fenol koterizasyonu yapmışlar. %2.96 nüks görmüşler. Çok iyi ve bu nükslerin tamamını da yine aynı yöntemle
tedavi etmişler.
Phenol cauterization for ingrown toenails.
G Ramsay and D Caldwell
Abstract
A new clinic was set up to deal with all toenail problems referred to a large general hospital. Ingrowing toenails were the commonest problem dealt with and phenol cauterization, either partial or complete, was the standard form of treatment. Over a 2-year period 1013 phenol cauterizations were carried out on 631 patients. After a minimum of 12 months follow-up, the recurrence rate was 2.96%. All recurrences were successfully treated by repeat phenol cauterization. We conclude that phenol cauterization should replace surgical ablation in the treatment of ingrown toenails.
Çok zor ve kötü bir tırnak batması vakası. Fenol ile koterizasyon sonucu iyi.
Genellikle yapılan wedge rezeksiyon cerrah tecrübeli değilse iyi sonuçlar vermiyor. Biz son zamanlarda fenol koterizasyonu
yapıyoruz ve sonuçları çok iyi.
Treatment of Ingrown Nails with Phenol Cauterization
Yasuo Higuma, Hirokazu Yano, Naohiro Shimada, Shuta Shin
Abstract
Ingrown nails are common painful conditions in toe-nails. Generally, wedge resection is performed as the surgical procedure, but it is painful and the recurrence rate is high if the surgeon has little experience.
Recently, we treated eight ingrown nails in seven patients with segmental phenol cauterization. There was little postoperative pain and no recurring symptoms. No patients required re-operation at one year follow-up. Almost all patients are satisfied with the results. Patients were allowed to bathe a few days after the operation and there was less morbidity. This procedure can be recommended as the surgical procedure of choice for ingrown nails.
71 tırnak batması tel ile tedavi edilmiş. Sonuçta %17 nüks görülmüş. Tekrarlama açısından çok yüksek.
71 tırnak batması tel ile tedavi edilmiş. Sonuçta %17 nüks görülmüş. Tekrarlama açısından çok yüksek.
Tırnak Batmasında Tırnak Teli Tedavisinin Etkinliği
Fatma Gülru Erdoğan1, Münevver Güven1, Atilla Halil Elhan2, Aysel Gürler1
Amaç
Tırnak batması; sık karşılaşılan, ağrılı bir sağlık problemidir. Tırnak batmasının tedavisinde çok farklı konservatif ve cerrahi yöntemler tanımlanmıştır. Bu çalışmada; tırnak batması tedavisinde kolay ve ucuz bir konservatif tedavi olan tırnak telinin tedavi etkinliğini, tırnak teli ile tedavi sonrası nüks yüzdelerini ve nüks için risk faktörlerini saptamayı amaçlamaktayız.
Gereç ve Yöntem
Tırnak batması yakınması olan 14-73 yaş aralığında bulunan 32’si kadın, 19’u erkek olmak üzere 51 hasta ve toplam 73 tırnak çalışmamıza alınmıştır. Granulasyon dokusu olan hastalara 3-7 gün aralıklarla gümüş nitrat uygulanmıştır. Granulasyon dokusu olanlarda granulasyon dokusunun tamamen düzelmesi ve tırnak batması şikayetinin kalmadığı noktada, granulasyon dokusu olmayan hastalarda ise ilk ay haftada bir, sonrasında ayda bir kontrol muayenelerinde batma şikayetinin kalmadığı noktada tırnak teli uygulaması sonlandırılmıştır.
Bulgular
Tırnak batması mevcut olan hastaların %98.6‘ı (72/73) tırnak teli ile tedaviden fayda görmüştür. Yetmiş bir tırnağın 12’sinde nüks tespit edilmiş olup (%16.,9), 59 tırnağın nükssüz takibine devam edilmektedir. İki tırnağın 3 aylık tedavi sonrası iyilik halinden sonra takibine ulaşılamamıştır. Tırnak teli ile tedavi edilen hastalar nüks açısından değerlendirildiğinde nüks eden tırnaklar ile nüks olmayan tırnaklar arasında tırnak batmasının evresi, granulasyon dokusu varlığı, tırnağın kalınlığı, tırnak körvünün açısı, yaş,cinsiyet, hiperhidrozis varlığı, şikayet süresi, tedavi süresi ve uygulanan toplam kuvvet bakımından anlamlı fark bulunmamıştır.
Sonuç
Tırnak teli uygulaması tırnak batması olan hastaların ağrı şikayetinin giderilmesinde ve tedavisinde etkili bulunmuş ve tedavi sonrası nüks açısından istatistiksel olarak anlamlı bir prediktif faktöre rastlanmamıştır.